AKTUALNOSTI

Trcim.Uzivam.Recikliram-134 (1).jpg

PRVO IZDANJE SPORTSKO-EKOLOŠKE MANIFESTACIJE "TRČIM.UŽIVAM.RECIKLIRAM."

Udruženje DEČKI U PLAVOM u saradnji sa KJKP „RAD“ i O.š. „Grbavica II“ dana 08.11.2020. godine organiziralo je neprofitabilnu ekološko-sportsku manifestaciju „TRČI, UŽIVAJ, RECIKLIRAJ“.
Utrka se održala na području Općine Novi Grad Sarajevo - servisna saobraćajnica kod SARAJEVOGAS-a, naselje Butile, a trčao se jedan krug ukupne dužine 5800m. Kako bi osigurali svoje mjesto na utrci, učesnici su donijeli PET ambalažu koju su prilikom preuzimanja brojeva predali KJKP „Rad“ te je tako prikupljeno 4500 boca PET ambalaže.
Utrka je održana uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, a nastupilo je 97 trkača iz BiH. Prvo mjesto u muškoj kategoriji zauzeo je Alija Imamović (19:18:95), drugi je bio Džemal Jašarević (20:03:50), dok je treće mjesto zauzeo Berin Mušanović (20:40:90). Prvo mjesto u
ženskoj kategoriji zauzela je Ivana Perlain Uzunović sa vremenom 25:15:10, druga je bila Amela Tuzlak (26:38:00), a treće mjesto osvojila je Dženita Ademović (28:31:62).
Ovim projektom smo željeli ukazati na ekološke probleme u našem društvu, s akcentom na promjenu ponašanja kad je u pitanju reciklaža, potreba za recikliranjem, kao i mogućnosti zaštite okoliša putem recikliranja. Sarajevo se ovom utrkom našlo na spisku europskih gradova koji su organizirali ovaj vid promocije ekološke osvještenosti, a osim ekološkog aspekta, cilj nam je bio da utrka doprinese i promociji zdrave životne navike i sporta.

Hvala našim prijateljima CARLSBERG BH, SECURITAS BH, EKO ŽIVOT doo TUZLA, SARAJEVSKI KISELJAK, te CRVENI KRIŽ FBIH na podršci koju su nam pružili kako bismo uspješno realizirali ovaj projekt.

IMG_20201021_211755.jpg

DONACIJA UDRUŽENJU
"ŽIVOT SA DOWN SINDROMOM"

Udruženje DEČKI U PLAVOM u julu ove godine organiziralo je prvu certificiranu cestovnu maratonsku utrku na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva pod nazivom „Two Cities Marathon“.
Učesnici ove utrke mogli su svome startnom paketu dodati i kupovinu unikatne majice za trčanje čiji dizajn je zbir crteža djece sa Down sindromom. Kupovina majice ujedno je značila i izdvajanje sredstava za pomoć Udruženju „Život sa Down sindromom“ Sarajevo. Prikupljena sredstva iskorištena su za kupovinu osnovnih dezinfekcijskih i zaštitnih sredstava za 40 školaraca sa hromosomom više. Dio dezinfekcijskih i zaštitnih sredstava osiguran je i za potrebe Udruženja „Život sa Down sindromom“ Sarajevo.
Utrka „Two Cities Marathon“ okupila je više stotina ljubitelja trčanja iz 13 zemalja, a organizirana je uz strogo poštivanje svih higijesko-epidemioloških mjera. Ova utrka ujedno je bila i Državno prvenstvo BiH u maratonu. Drugo izdanje ove utrke održati će se 18. jula 2021. godine.

patike_djevojke.jpg

NAGRAĐENO 12 PERSPEKTIVNIH
DJEVOJČICA/DJEVOJAKA

Udruženje DEČKI U PLAVOM nagradilo je zalaganje, trud, znoj i posvećenost trčanju 12 djevojčica i djevojaka iz Bosne i Hercegovine i dalo doprinos unaprijeđenju trkačke/atletske zajednice u Bosni i Hercegovini. U nadi da će u patikama ostvariti što bolje rezultate i na najbolji način predstavaljati svoje klubove, nagrađene su članice sljedećih klubova: AK „Bihać“, AK „Sarajevo“, AK „Goražde“, AK „Novi Grad“, AK „Vlasenica“, ARK „Banovići“, TK „Mostar“, AK „Sokolac“, AK „Puls“ Tomislavgrad, AK „Vogošća“.
Na ovaj način Udruženje DEČKI U PLAVOM daje svoj doprinos smanjenju diskriminacije i poticanju jednakog i ravnopravnog učešća dječaka i djevojčica, muškaraca i žena u sportu, te promociji talentiranih atletičarki kojima obiluje Bosna i Hercegovina.

IMG_5515.JPG

PODRŠKA

KULTURNO-ISTORIJSKIM INSTITUCIJAMA

Udruženje "Dečki u plavom" organiziralo je 10.07.2020. godine u glavnom gradu BiH neformalnu utrku pod motom "Sačuvajmo kulturno blago" u znak podrške očuvanju 7 institucija kulture od državnog značaja koje i danas djeluju bez riješenog pravnog statusa - Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Umjetničke galerije BiH, Kinoteke BiH i Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe. Cilj ove utrke bio je skrenuti pažnju na značaj kulture i historije, kao i njihovog očuvanja.
Budući da se ove institucije nalaze u teškoj finansijskoj situaciji posljednjih godina, te da je situacija sa pandemijom izazvala dodatne probleme za kulturu i institucije kulture u BiH jer se kultura našla prva na udaru prilikom izmjena i dopuna budžeta, namjera nam je bila ukazati na njihov značaj i pozvati sve sugrađane da ih posjete. Svakako želja nam je odužiti se ovim institucijama jer čuvaju našu historiju i rade sjajan posao, a neke od njih (Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH) su i naši direktni partneri u projektu "Two Cities Marathon" koji organiziramo 26. jula u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Utrka u znak podrške kulturno-historijskim institucijama nije imala imati takmičarski karakter.

sarajevo_mostar2.jpg

125 KILOMETARA ZA UDRUGU "DOWN SINDROM" MOSTAR

Darko Lončar, predsjednik Udruženja „Dečki u plavom“ i ultramaratonac 20.03.2020. godine savladao je još jedan sportski, ali i humanitarni podhvat. Naime, istrčao je ultramaratonsku dionicu na relaciji Sarajevo-Mostar, u dužini od 125 kilometara, a svaki od 125 kilometara kupljen je u humanitarne svrhe. Tako je ovom prilikom, osim promocije trčanja i zdravog načina života, prikupljeno ukupno 12 500 KM. Prikupljena sredstva su uplaćena „Udruzi za Down sindrom Mostar“.

 
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

©2020 by #deckiuplavom